on2vhf.be Uncategorized Verken de Krachtige Wereld van VHF Communicatie

Verken de Krachtige Wereld van VHF Communicatie

Verken de Krachtige Wereld van VHF Communicatie post thumbnail image

VHF-communicatie: De Kracht van de Very High Frequency

Communicatie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. We vertrouwen op verschillende vormen van communicatie, zoals mobiele telefoons, internet en sociale media, om in contact te blijven met anderen. Maar wist je dat er ook een fascinerende wereld van communicatie bestaat via Very High Frequency (VHF)?

VHF is een frequentieband die zich bevindt tussen de 30 en 300 megahertz (MHz). Deze band wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder radioamateurisme, maritieme communicatie en luchtvaartcommunicatie. Het heeft unieke eigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor bepaalde doeleinden.

Een van de belangrijkste voordelen van VHF-communicatie is het vermogen om signalen over grote afstanden te verzenden. Dit komt door de aard van VHF-golven, die minder gevoelig zijn voor obstakels zoals gebouwen en heuvels. Hierdoor kunnen VHF-radio’s effectief worden gebruikt in gebieden met veel terreinvariatie.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om grotere antennes te gebruiken voor VHF-communicatie. Grotere antennes resulteren in een beter bereik en verbeterde signaalkwaliteit. Dit maakt VHF ideaal voor langeafstandsverbindingen en communicatie in dunbevolkte gebieden.

VHF wordt ook veel gebruikt in noodsituaties en rampenbestrijding. Het biedt betrouwbare communicatiemogelijkheden wanneer andere vormen van communicatie mogelijk uitvallen. Hulpdiensten, zoals politie, brandweer en medische teams, vertrouwen vaak op VHF-radio’s om snel en effectief te kunnen communiceren tijdens noodsituaties.

Voor radioamateurs biedt VHF een breed scala aan mogelijkheden om de wereld van draadloze communicatie te verkennen. Het stelt hen in staat om verbindingen te maken over lange afstanden, zowel lokaal als internationaal. Daarnaast is VHF de thuisbasis van verschillende spannende activiteiten, zoals contesten (wedstrijden) waarbij radioamateurs proberen zoveel mogelijk verbindingen te maken binnen een bepaalde tijd.

Om deel te nemen aan VHF-communicatie heb je een geschikte VHF-radio nodig. Deze radio’s zijn speciaal ontworpen om signalen binnen de VHF-frequentieband te ontvangen en verzenden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en prijsklassen, afhankelijk van je behoeften en budget.

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de wereld van VHF-communicatie, kun je lid worden van lokale radioamateurverenigingen of clubs. Deze gemeenschappen bieden een schat aan kennis, ervaring en ondersteuning voor iedereen die wil leren en groeien in deze boeiende hobby.

Of het nu gaat om het verkennen van verre horizonten via langeafstandsverbindingen of het ondersteunen van hulpdiensten tijdens noodsituaties, VHF-communicatie biedt een krachtige manier om met anderen in contact te komen. Het is een wereld vol mogelijkheden en avontuur, waar je je technische vaardigheden kunt ontwikkelen en nieuwe vriendschappen kunt sluiten.

Dus waar wacht je nog op? Stap in de wereld van VHF-communicatie en ontdek de kracht van de Very High Frequency!

 

9 Veelgestelde Vragen Over VHF-communicatie Beantwoord

 1. Wat is VHF communicatie?
 2. Welke frequenties worden gebruikt voor VHF-communicatie?
 3. Wat zijn de voordelen van VHF-communicatie?
 4. Wat is het verschil tussen VHF en UHF communicatie?
 5. Hoe werkt VHF-communicatie precies?
 6. Hoe kan ik mijn eigen VHF-radio bouwen?
 7. Welke apparatuur heb je nodig om met VHF te communiceren?
 8. Waarom moet je een licentie aanvragen voor het gebruik van een VHF radio?
 9. Is er speciale software vereist om met een VHF radio te communiceren?

Wat is VHF communicatie?

VHF-communicatie staat voor Very High Frequency-communicatie. Het verwijst naar het gebruik van radiogolven met frequenties tussen 30 en 300 megahertz (MHz) om informatie te verzenden en te ontvangen. Deze frequentieband wordt beschouwd als een van de meest populaire en veelzijdige in de wereld van draadloze communicatie.

VHF-communicatie wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder radioamateurisme, maritieme communicatie, luchtvaartcommunicatie, openbare veiligheid en mobiele communicatienetwerken. Het biedt verschillende voordelen die het geschikt maken voor specifieke doeleinden.

Een belangrijk kenmerk van VHF-communicatie is het vermogen om signalen over relatief grote afstanden te verzenden. Dit komt doordat VHF-golven zich goed verspreiden en minder worden beïnvloed door obstakels zoals gebouwen en heuvels. Hierdoor kunnen VHF-radio’s effectief worden gebruikt in zowel stedelijke als landelijke omgevingen.

Een ander voordeel van VHF-communicatie is de mogelijkheid om grotere antennes te gebruiken. Grotere antennes resulteren in een beter bereik en verbeterde signaalkwaliteit. Dit maakt VHF ideaal voor langeafstandsverbindingen, zoals communicatie tussen schepen op zee of tussen vliegtuigen en luchtverkeersleidingssystemen.

VHF-communicatie wordt ook veel gebruikt in noodsituaties en rampenbestrijding. Het biedt betrouwbare communicatiemogelijkheden wanneer andere vormen van communicatie mogelijk uitvallen. Hulpdiensten, zoals politie, brandweer en medische teams, maken vaak gebruik van VHF-radio’s om snel en effectief te kunnen communiceren tijdens noodsituaties.

Voor radioamateurs biedt VHF-communicatie een breed scala aan mogelijkheden om de wereld van draadloze communicatie te verkennen. Ze kunnen verbindingen maken over lange afstanden, zowel lokaal als internationaal. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten en wedstrijden (contesten) die specifiek gericht zijn op VHF-communicatie.

Kortom, VHF-communicatie is een vorm van draadloze communicatie die gebruikmaakt van radiogolven met frequenties tussen 30 en 300 MHz. Het biedt voordelen zoals een goed bereik over grote afstanden, minder gevoeligheid voor obstakels en betrouwbare communicatiemogelijkheden in noodsituaties. Of het nu gaat om hobbyisten, professionals of hulpdiensten, VHF-communicatie speelt een belangrijke rol in het faciliteren van effectieve en betrouwbare draadloze communicatie.

Welke frequenties worden gebruikt voor VHF-communicatie?

VHF-communicatie maakt gebruik van frequenties binnen het bereik van 30 tot 300 megahertz (MHz). Binnen dit brede frequentiebereik zijn er verschillende subbanden die worden toegewezen voor specifieke toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke frequentiebanden die worden gebruikt voor VHF-communicatie:

 1. Luchtvaart: De luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van VHF-radio’s op frequenties tussen 118 en 137 MHz. Deze band wordt gebruikt voor communicatie tussen vliegtuigen en de verkeerstoren, evenals voor communicatie tussen vliegtuigen onderling.
 2. Maritiem: Voor maritieme communicatie worden VHF-radio’s gebruikt op frequenties tussen 156 en 174 MHz. Deze band wordt veel gebruikt door schepen, havens en kuststations voor navigatie, veiligheid en algemene communicatiedoeleinden.
 3. Radioamateurisme: Radioamateurs hebben toegang tot verschillende subbanden binnen het VHF-bereik, afhankelijk van de regelgeving in hun land. In België is de radioamateurband voor VHF-communicatie meestal tussen 144 en 146 MHz.
 4. Noodcommunicatie: Binnen het VHF-bereik worden ook frequenties toegewezen aan nood- en rampenbestrijdingsdiensten. Deze omvatten hulpdiensten zoals politie, brandweer, medische teams en andere hulpverleners die betrouwbare communicatiemiddelen nodig hebben tijdens noodsituaties.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte toewijzing van frequenties kan variëren afhankelijk van het land en de regelgeving. Het is altijd raadzaam om de lokale voorschriften te raadplegen en de juiste frequentiebanden te gebruiken voor VHF-communicatie, afhankelijk van het specifieke doel en de toepassing.

Wat zijn de voordelen van VHF-communicatie?

VHF-communicatie biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor verschillende toepassingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Groter bereik: VHF-golven hebben de eigenschap om over lange afstanden te reizen, vooral in open gebieden met weinig obstakels. Dit maakt VHF-communicatie ideaal voor langeafstandsverbindingen, zowel lokaal als internationaal.
 2. Minder gevoelig voor obstakels: In vergelijking met hogere frequentiebanden kunnen VHF-golven beter omgaan met obstakels zoals gebouwen, heuvels en vegetatie. Dit resulteert in een betere signaalpenetratie en minder signaalverlies, wat bijdraagt aan een betrouwbare communicatie.
 3. Grotere antennes: Vanwege de lagere frequentie kunnen VHF-systemen gebruikmaken van grotere antennes, wat resulteert in een verbeterd bereik en een betere signaalkwaliteit. Dit is vooral gunstig in gebieden met weinig bevolking of waar langeafstandsverbindingen nodig zijn.
 4. Minder interferentie: Omdat VHF-frequenties minder druk bezet zijn dan sommige andere frequentiebanden, is er over het algemeen minder interferentie van andere apparaten of signalen. Dit zorgt voor een helderdere communicatie zonder storingen.
 5. Noodsituaties en rampenbestrijding: VHF-communicatie wordt vaak gebruikt door hulpdiensten tijdens noodsituaties en rampenbestrijding. Het biedt betrouwbare communicatiekanalen, zelfs wanneer andere vormen van communicatie mogelijk uitvallen.
 6. Lagere kosten: VHF-radioapparatuur is over het algemeen betaalbaarder in vergelijking met sommige andere frequentiebanden. Dit maakt het toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, waaronder radioamateurs, maritieme operators en luchtvaartprofessionals.
 7. Veelzijdigheid: VHF-communicatie kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals radioamateurisme, maritieme communicatie, luchtvaartcommunicatie en professionele toepassingen zoals transport en openbare veiligheid. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor verschillende industrieën en hobbyisten.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van VHF-communicatie afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden en vereisten van elk gebruiksscenario. Niettemin biedt VHF-communicatie over het algemeen betrouwbaarheid, bereik en veelzijdigheid voor verschillende communicatiedoeleinden.

Wat is het verschil tussen VHF en UHF communicatie?

VHF (Very High Frequency) en UHF (Ultra High Frequency) zijn beide frequentiebanden die worden gebruikt voor draadloze communicatie, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Het belangrijkste verschil tussen VHF en UHF is de frequentieband waarin ze zich bevinden. VHF heeft een frequentiebereik van 30 tot 300 megahertz (MHz), terwijl UHF zich bevindt in het bereik van 300 tot 3000 MHz. Dit betekent dat VHF-golven een lagere frequentie hebben dan UHF-golven.

Vanwege het lagere frequentiebereik hebben VHF-golven de neiging om beter door obstakels zoals gebouwen en heuvels te dringen. Ze hebben ook een groter bereik dan UHF-golven, wat betekent dat ze over het algemeen geschikter zijn voor langeafstandscommunicatie. Daarom wordt VHF vaak gebruikt in toepassingen zoals maritieme communicatie, luchtvaartcommunicatie en radioamateurisme.

UHF-golven daarentegen hebben een hogere frequentie en hebben de neiging om meer beïnvloed te worden door obstakels. Ze worden echter minder geabsorbeerd door water, waardoor ze geschikter zijn voor communicatie in stedelijke gebieden waar gebouwen en andere structuren aanwezig zijn. UHF wordt veel gebruikt in toepassingen zoals mobiele telefoons, draadloze netwerken, walkietalkies en professionele communicatiesystemen.

Een ander verschil tussen VHF en UHF is het vermogen om grotere antennes te gebruiken. Vanwege de lagere frequentie kunnen VHF-antennes groter zijn dan UHF-antennes. Grotere antennes resulteren in een beter bereik en verbeterde signaalkwaliteit.

Het kiezen tussen VHF en UHF communicatie hangt af van verschillende factoren, zoals het beoogde gebruik, de omgeving waarin de communicatie plaatsvindt en de beschikbare apparatuur. Als je bijvoorbeeld langeafstandscommunicatie nodig hebt of als je in een landelijke omgeving bent waar obstakels minder aanwezig zijn, kan VHF de beste keuze zijn. Als je echter in een stedelijk gebied bent met veel obstakels of als je behoefte hebt aan draagbare communicatie, kan UHF meer geschikt zijn.

Kortom, VHF en UHF hebben verschillende eigenschappen en toepassingen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillen bij het kiezen van het juiste communicatiesysteem voor jouw specifieke behoeften.

Hoe werkt VHF-communicatie precies?

VHF-communicatie maakt gebruik van de Very High Frequency-band, die zich bevindt tussen 30 en 300 megahertz (MHz). Het werkt op basis van het principe van draadloze communicatie via elektromagnetische golven.

Bij VHF-communicatie worden radiosignalen gegenereerd door een zender en vervolgens via een antenne uitgezonden. De antenne zendt elektromagnetische golven uit met een specifieke frequentie binnen het VHF-bereik. Deze golven verplaatsen zich door de lucht of andere media en worden ontvangen door een ontvanger met een compatibele antenne.

De ontvanger vangt de radiosignalen op en converteert ze terug naar elektrische signalen. Deze elektrische signalen worden vervolgens versterkt en gedemoduleerd, wat betekent dat ze worden omgezet naar bruikbare audio- of datagegevens. Dit stelt de gebruiker in staat om te luisteren naar spraakcommunicatie, muziek of andere vormen van informatie die via VHF worden verzonden.

Om succesvolle VHF-communicatie tot stand te brengen, moeten zenders en ontvangers op dezelfde frequentie werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van frequentietoewijzingen die zijn vastgesteld door regulerende instanties zoals het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) in België.

Daarnaast spelen antennes een cruciale rol bij VHF-communicatie. Antennes zijn ontworpen om elektromagnetische golven efficiënt uit te zenden en te ontvangen. Ze kunnen verschillende vormen en afmetingen hebben, afhankelijk van het beoogde gebruik en de gewenste prestaties. Grotere antennes hebben over het algemeen een beter bereik en signaalkwaliteit.

Het bereik van VHF-communicatie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het vermogen van de zender, de gevoeligheid van de ontvanger, obstakels zoals gebouwen of heuvels, atmosferische omstandigheden en interferentie kunnen allemaal invloed hebben op de reikwijdte van VHF-signalen.

Het is ook belangrijk op te merken dat VHF-communicatie niet zonder beperkingen is. Hoewel VHF-golven over het algemeen minder worden beïnvloed door obstakels dan bijvoorbeeld UHF- of HF-golven, kunnen ze nog steeds worden verzwakt door fysieke barrières of atmosferische omstandigheden. Daarom wordt VHF vaak gebruikt voor communicatie op relatief korte tot middellange afstanden.

Al met al biedt VHF-communicatie een betrouwbare en effectieve manier om draadloos met anderen te communiceren. Of het nu gaat om radioamateurisme, maritieme communicatie of luchtvaartcommunicatie, VHF heeft zijn plaats gevonden in verschillende domeinen waar betrouwbare spraak- en datatransmissie essentieel is.

Hoe kan ik mijn eigen VHF-radio bouwen?

Het bouwen van je eigen VHF-radio kan een spannend en leerzaam project zijn voor radioamateurs en technologie-enthousiastelingen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Onderzoek en planning: Begin met het doen van uitgebreid onderzoek naar VHF-radio’s, hun componenten en werking. Verzamel informatie over de vereisten, specificaties en circuits die nodig zijn voor een zelfgebouwde VHF-radio. Maak een gedetailleerd plan van wat je wilt bereiken.
 2. Verzamel de benodigde materialen: Zorg ervoor dat je alle benodigde componenten hebt voordat je begint met bouwen. Dit omvat onder andere een VHF-transceiver-module, antenne, microfoon, luidspreker, knoppen, bedrading en een geschikt voedingscircuit. Je kunt deze componenten online kopen bij gespecialiseerde elektronica-winkels of zoeken naar lokale leveranciers.
 3. Bouw het circuit: Volg het circuitdiagram dat bij de transceiver-module wordt geleverd om het circuit op te bouwen. Dit kan solderen vereisen, dus zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de basisprincipes van solderen voordat je begint. Werk nauwkeurig en volg de instructies zorgvuldig om ervoor te zorgen dat alles correct is aangesloten.
 4. Montage van de behuizing: Kies een geschikte behuizing voor je radio en monteer alle componenten erin volgens het ontwerpplan dat je hebt gemaakt. Zorg ervoor dat alles stevig is bevestigd en dat er voldoende ruimte is voor de bedrading en ventilatie.
 5. Testen en afstemmen: Nadat de radio is gemonteerd, is het tijd om hem te testen. Sluit de radio aan op een geschikte voeding en antenne en zorg ervoor dat alle bedrading correct is aangesloten. Voer enkele tests uit om te controleren of de radio werkt zoals verwacht. Pas indien nodig de afstemming aan om een optimale signaalkwaliteit te bereiken.
 6. Finetuning en verbeteringen: Na het testen kun je experimenteren met verschillende instellingen en componenten om de prestaties van je zelfgebouwde VHF-radio verder te verbeteren. Dit kan onder andere het finetunen van de antenne, het toevoegen van filters of het aanpassen van de audio-uitvoer omvatten.

Houd er rekening mee dat het bouwen van een VHF-radio een complex proces kan zijn dat technische kennis en vaardigheden vereist. Het is raadzaam om advies in te winnen bij ervaren radioamateurs of elektronica-experts tijdens het bouwproces. Veiligheid moet altijd voorop staan, dus zorg ervoor dat je werkt volgens relevante veiligheidsrichtlijnen en neem passende voorzorgsmaatregelen bij het werken met elektronische componenten.

Het bouwen van je eigen VHF-radio kan een lonende ervaring zijn die je begrip van radiotechnologie vergroot. Geniet van het proces en experimenteer met verschillende aspecten om een unieke radio-ervaring te creëren die past bij jouw behoeften en interesses.

Welke apparatuur heb je nodig om met VHF te communiceren?

Om met VHF te communiceren, heb je enkele essentiële apparatuur nodig. Hier zijn de belangrijkste componenten:

 1. VHF-radio: Een VHF-radio is het belangrijkste apparaat dat je nodig hebt. Deze radio’s zijn speciaal ontworpen om signalen binnen de VHF-frequentieband te ontvangen en verzenden. Ze variëren in grootte, functies en prijs, afhankelijk van je behoeften en budget.
 2. Antenne: Een geschikte antenne is essentieel voor een goede VHF-communicatie. De keuze van de antenne hangt af van het type communicatie dat je wilt bereiken, zoals lokaal of langeafstandsverbindingen. Er zijn verschillende soorten antennes beschikbaar, zoals dipolen, Yagi-antennes en verticale antennes.
 3. Coaxiale kabel: Om de VHF-radio op de antenne aan te sluiten, heb je een coaxiale kabel nodig. Deze kabel transporteert het radiosignaal tussen de radio en de antenne met minimale signaalverlies.
 4. Voedingsbron: Je hebt een betrouwbare voedingsbron nodig om je VHF-radio van stroom te voorzien. Dit kan een batterij zijn als je mobiel wilt communiceren of een voedingsadapter als je stationair bent.
 5. Accessoires: Afhankelijk van je specifieke behoeften kunnen er extra accessoires nodig zijn, zoals een headset of externe luidspreker/microfoon voor handsfree communicatie, een SWR-meter om de antenneprestaties te controleren of een antennetuner om ervoor te zorgen dat de antenne optimaal is afgestemd.

Het is belangrijk om te vermelden dat de keuze van apparatuur afhangt van je specifieke doelen en budget. Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij ervaren radioamateurs of lokale radioamateurverenigingen, omdat zij waardevolle inzichten en aanbevelingen kunnen bieden op basis van hun eigen ervaringen.

Met de juiste apparatuur kun je genieten van de fascinerende wereld van VHF-communicatie en de vele mogelijkheden verkennen die deze frequentieband te bieden heeft.

Waarom moet je een licentie aanvragen voor het gebruik van een VHF radio?

Het aanvragen van een licentie voor het gebruik van een VHF-radio is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Wettelijke naleving: In veel landen, waaronder België, is het gebruik van VHF-radio’s onderworpen aan regelgeving en licentievereisten. Het is belangrijk om deze wetten en voorschriften na te leven om juridische problemen te voorkomen.
 2. Frequentiespectrumbeheer: Het toekennen van frequenties en het beheren van het radiospectrum is essentieel om ervoor te zorgen dat verschillende gebruikers geen interferentie ondervinden. Door een licentie aan te vragen, draag je bij aan het efficiënte gebruik van de beschikbare frequenties.
 3. Veiligheid en beveiliging: Licenties helpen bij het waarborgen van veilige en betrouwbare communicatie. Door een licentie aan te vragen, kunnen de bevoegde autoriteiten controleren of je apparatuur voldoet aan de technische normen en dat je de juiste kennis hebt om de radio op een verantwoorde manier te gebruiken.
 4. Identificatie: Een licentie geeft je een uniek identificatienummer dat wordt gekoppeld aan jouw radioapparatuur. Dit maakt het mogelijk om jou als gebruiker te identificeren in geval van interferentie of andere communicatieproblemen.
 5. Verantwoordelijkheid: Door een licentie aan te vragen, toon je verantwoordelijkheid als radioamateur of gebruiker van VHF-radio’s. Je erkent dat er regels zijn die moeten worden gevolgd en je bent bereid om jezelf te onderwerpen aan de vereiste procedures en voorschriften.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte licentievereisten kunnen variëren afhankelijk van het land en de specifieke toepassing van de VHF-radio. Het is raadzaam om contact op te nemen met de bevoegde autoriteiten of een lokale radioamateurvereniging voor specifieke informatie over het aanvragen van een licentie in jouw regio.

Is er speciale software vereist om met een VHF radio te communiceren?

Ja, om met een VHF-radio te communiceren, is speciale software vereist. Deze software wordt vaak aangeduid als “programmeer- of programmeersoftware” en stelt gebruikers in staat om de instellingen van de radio aan te passen en kanalen en frequenties te programmeren.

De programmeersoftware varieert afhankelijk van het merk en model van de VHF-radio die je gebruikt. Elk merk heeft zijn eigen specifieke software die compatibel is met hun radio’s. Sommige fabrikanten bieden deze software gratis aan, terwijl andere mogelijk een licentie vereisen of deze apart verkopen.

Met de programmeersoftware kun je verschillende parameters van de radio configureren, zoals frequenties, kanalen, vermogensniveaus, tooncodes (CTCSS/DCS), modulatietypes en andere instellingen. Het biedt ook een grafische interface waarmee je gemakkelijk door de menu’s en opties kunt navigeren.

Om de programmeersoftware te gebruiken, moet je meestal een speciale programmeerkabel aanschaffen die je VHF-radio verbindt met een computer via een USB- of seriële poort. Deze kabel zorgt voor de communicatie tussen de radio en de computer, zodat je wijzigingen kunt aanbrengen in de instellingen van de radio.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van programmeersoftware technische kennis vereist over het programmeren van radio’s en het begrijpen van radiocommunicatieprotocollen. Het is raadzaam om handleidingen en online bronnen te raadplegen om meer te leren over het programmeren van jouw specifieke VHF-radio.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten en regelgeving met betrekking tot VHF-communicatie in jouw land. In sommige gevallen kan een vergunning of licentie nodig zijn om bepaalde frequenties of vermogensniveaus te gebruiken.

Al met al is de programmeersoftware een essentieel hulpmiddel voor het configureren en aanpassen van je VHF-radio om effectief te kunnen communiceren op VHF-frequenties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Related Post

earth-moon-earth

De Magie van Earth-Moon-Earth: Verbindingen over Grote Afstanden in de Wereld van RadioamateurismeDe Magie van Earth-Moon-Earth: Verbindingen over Grote Afstanden in de Wereld van Radioamateurisme

De fascinerende wereld van de radioamateurisme biedt een breed scala aan mogelijkheden voor communicatie en experimenten. Een van de meest intrigerende technieken die radioamateurs gebruiken, is Earth-Moon-Earth (EME) communicatie, ook