Wat is een jokertekenmasker? Hoe het te berekenen?

Wat is een jokertekenmasker?

Een wildcard-masker is een reeks getallen die pakketroutering binnen de subnetten van een eigen netwerk stroomlijnt. Het wordt ook wel een omgekeerd masker genoemd. De belangrijkste reden hierachter is dat in tegenstelling tot een subnetmasker waarin binair 1 gelijk is aan een overeenkomst en binair 0 geen overeenkomst. In het wildcard-masker is echter het tegenovergestelde waar.

Wildcard-masker is 32 bits lang. Het werkt omgekeerd, maar met een wildcard-masker suggereren de nulbits dat de corresponderende bitpositie moet overeenkomen met dezelfde bitpositie in het IP-adres. De ene bit geeft aan dat de corresponderende bitpositie niet overeen hoeft te komen met de bitpositie van het IP-adres.

Maskers met jokertekens gebruiken de onderstaande regels om binaire 1 en 0 te matchen:

  • Als het jokerteken bit 0 maskeert, komt het overeen met de bitwaarde in het adres.
  • Als het jokerteken bit 1 maskeert, moet u de corresponderende bitwaarde in het adres negeren.

Wild Card Mask voor een host is altijd 0.0.0.0

In deze zelfstudie over netwerken leert u:

Hoe werkt een jokertekenmasker?

In het volgende voorbeeld kunt u het concept van jokertekenmaskers begrijpen:In de bovenstaande afbeelding ziet u een netwerk met drie hosts en een router. Hier is de router direct verbonden met drie subnetten.

Laten we aannemen dat we alleen reclame willen maken voor de 10.0.1.0/24 subnet. U kunt het jokertekenmasker van . gebruiken 0.0.0.255 in de volgende netwerkopdracht om dit te doen: |_+_|

Waarom wildcardmasker van 0.0.0.255?

Daarvoor moet u eerst het CISCO-wildcardmasker en het IP-adres naar binair converteren: |__+_|

De nulbits van het jokertekenmasker moeten overeenkomen met dezelfde positie in het IP-adres in het netwerk, dat moet worden opgenomen in het netwerkcommando: |_+_|

Je kunt zien dat in het hierboven gegeven voorbeeld het laatste octet niet hoeft overeen te komen, omdat de wildcard-bits allemaal enen zijn. De eerste 24 bits moeten overeenkomen vanwege de maskerbits met jokertekens van alle nullen.

Hier komt het jokertekenmasker overeen met alle IP-adressen, waardoor ze kunnen beginnen met 10.0.1. x ( 10.0.1.0–10.0.1.255). In dit geval heeft u slechts één netwerk dat wordt gematcht – 10.0.1.0/24 .

Wat als u zowel 10.0.0.0/24 als 10.0.1.0/24 subnetten wilt opnemen?

U moet het jokerteken van 0.0.1.255 gebruiken in het volgende: |_+_|

Aan de hierboven gegeven uitvoer kunt u zien dat, met het jokertekenmasker van 0.0.1.255 . Hier hoeven slechts 23 bits overeen te komen. Dit betekent dat alle adressen in het bereik van 10.0.0.0–10.0.1.255 moeten worden afgestemd. In dit geval zijn dus beide IP-adressen bereikt.

Het berekenen van wildcardmaskers is een uitdagende taak. Een eenvoudige snelkoppelingsmethode is om het subnetmasker af te trekken van 255.255.255.255.

Waar kunnen Wildcard-maskers worden gebruikt?

Methode voor jokertekens die wordt gebruikt in de toegangscontrolelijst. Dit is handig wanneer u een groot netwerk heeft en vrije verkeersstroom tussen meerdere routers moet toestaan. Dus wanneer u een groot netwerk van meerdere routers en LAN-segmenten heeft, zult u waarschijnlijk CISCO-wildcardmaskers tegenkomen.

U moet ervoor zorgen dat u uw jokertekenmasker correct instelt om ervoor te zorgen dat alleen toegestaan ​​verkeer door uw router kan gaan.

Samenvatting:

  • Een wildcard-masker is een reeks getallen die pakketroutering binnen de subnetten van een eigen netwerk stroomlijnt.
  • Twee regels voor jokertekenmaskers zijn: 1) Als het jokertekenmaskerbit 0, komt deze overeen met de bitwaarde in het adres. 2) Als het jokerteken bit 1 maskeert, moet u de corresponderende bitwaarde in het adres negeren.
  • Methode voor jokertekens die wordt gebruikt in de toegangscontrolelijst. Dit is handig wanneer u een groot netwerk heeft en vrije verkeersstroom tussen meerdere routers moet toestaan.