IPv4 versus IPv6: wat is het verschil tussen IPv4 en IPv6?

Wat is IP?

Een IP-adres (Internet Protocol) is een numeriek label dat is toegewezen aan elk apparaat dat is aangesloten op een computer netwerk die het IP-protocol gebruikt voor communicatie. Een IP-adres fungeert als identificatie voor een specifiek apparaat op een bepaald netwerk. Het IP-adres wordt ook wel een IP-nummer of internetadres genoemd.

IP-adres specificeert het technische formaat van het adresserings- en pakketschema. De meeste netwerken combineren IP met een TCP (Transmission Control Protocol). Het maakt het ook mogelijk om een ​​virtuele verbinding tussen een bestemming en een bron te ontwikkelen.

In deze zelfstudie over IPv4- en IPv6-verschillen leren we wat IPv4 en IPv6 is?

Wat is IPv4?

IPv4 is een IP-versie die veel wordt gebruikt om apparaten op een netwerk te identificeren met behulp van een adresseringssysteem. Het was de eerste versie van IP die in 1983 werd ingezet voor productie in het ARPANET. Het gebruikt een 32-bits adresschema om 2^32 adressen op te slaan, wat meer dan 4 miljard adressen zijn. Het wordt beschouwd als het primaire internetprotocol en vervoert 94% van het internetverkeer.

Wat is IPv6?

IPv6 is de meest recente versie van het internetprotocol. Deze nieuwe versie van het IP-adres wordt ingezet om te voorzien in de behoefte aan meer internetadressen. Het was bedoeld om problemen op te lossen die verband houden met IPv4. Met 128-bits adresruimte staat het 340 undecillion unieke adresruimte toe. IPv6 wordt ook wel IPng (Internet Protocol next generation) genoemd.

Internet Engineer Taskforce startte het begin 1994. Het ontwerp en de ontwikkeling van die suite heet nu IPv6.

BELANGRIJK VERSCHIL:

 • IPv4 is een 32-bits IP-adres, terwijl IPv6 een 128-bits IP-adres is.
 • IPv4 is een numerieke adresseringsmethode, terwijl IPv6 een alfanumerieke adresseringsmethode is.
 • IPv4-binaire bits worden gescheiden door een punt(.) terwijl IPv6 binaire bits worden gescheiden door een dubbele punt (:).
 • IPv4 biedt 12 header-velden, terwijl IPv6 8 header-velden biedt.
 • IPv4 ondersteunt broadcast, terwijl IPv6 broadcast niet ondersteunt.
 • IPv4 heeft checksum-velden, terwijl IPv6 geen checksum-velden heeft
 • Wanneer we IPv4 en IPv6 vergelijken, ondersteunt IPv4 VLSM (Variable Length Subnet Mask), terwijl IPv6 VLSM niet ondersteunt.
 • IPv4 gebruikt ARP (Address Resolution Protocol) om naar het MAC-adres te verwijzen, terwijl IPv6 NDP (Neighbour Discovery Protocol) gebruikt om naar het MAC-adres te verwijzen.

Kenmerken van IPv4

Hieronder volgen de kenmerken van IPv4:

 • Verbindingsloos protocol
 • Maak het mogelijk om een ​​eenvoudige virtuele communicatielaag te creëren over gediversifieerde apparaten
 • Het vereist minder geheugen en het is gemakkelijk om adressen te onthouden
 • Reeds ondersteund protocol door miljoenen apparaten
 • Biedt videobibliotheken en conferenties

Kenmerken van IPv6

Dit zijn de kenmerken van IPv6:

 • Hiërarchische adresserings- en routeringsinfrastructuur
 • Stateful en Stateless configuratie
 • Ondersteuning voor Quality of Service (QoS)
 • Een ideaal protocol voor interactie met aangrenzende knooppunten

IPv4 versus IPv6

Verschil tussen IPv4- en IPv6-adressen

IPv4 & IPv6 zijn beide IP-adressen dat zijn binaire getallen. Als IPv6 versus IPv4 wordt vergeleken, is IPv4 een 32-bits binair getal, terwijl IPv6 een 128-bits binair nummeradres is. IPv4-adressen worden gescheiden door punten, terwijl IPv6-adressen worden gescheiden door dubbele punten.

Beide worden gebruikt om machines te identificeren die op een netwerk zijn aangesloten. In principe zijn ze hetzelfde, maar ze verschillen in hoe ze werken. Hieronder staan ​​de belangrijkste verschillen tussen IPv4 en IPv6:

Basis voor verschillen IPv4 IPv6
Grootte van IP-adresIPv4 is een 32-bits IP-adres.IPv6 is een 128-bits IP-adres.
Adresseringsmethode:IPv4 is een numeriek adres en de binaire bits worden gescheiden door een punt (.)IPv6 is een alfanumeriek adres waarvan de binaire bits worden gescheiden door een dubbele punt (:). Het bevat ook hexadecimaal.
Aantal kopvelden128
Lengte van geplaatste koptwintig40
ControlesomHeeft controlesomveldenHeeft geen controlesomvelden
Voorbeeld12.244.233.1652001: 0db8: 0000: 0000: 0000: ff00: 0042: 7879
Type adressenUnicast, uitzending en multicast.Unicast, multicast en anycast.
Aantal lessenIPv4 biedt vijf verschillende klassen van IP-adressen. Klasse A tot E.lPv6 maakt het mogelijk om een ​​onbeperkt aantal IP-adressen op te slaan.
ConfiguratieU moet een nieuw geïnstalleerd systeem configureren voordat het met andere systemen kan communiceren.In IPv6 is de configuratie optioneel, afhankelijk van de benodigde functies.
VLSM-ondersteuningIPv4 ondersteunt VLSM (subnetmasker met variabele lengte).IPv6 biedt geen ondersteuning voor VLSM.
fragmentatieFragmentatie gebeurt door routes te verzenden en door te sturen.Fragmentatie wordt gedaan door de afzender.
Routing Informatie Protocol (RIP)RIP is een routeringsprotocol dat wordt ondersteund door de gerouteerde daemon.RIP ondersteunt geen IPv6. Het maakt gebruik van statische routes.
Netwerk configuratieNetwerken moeten handmatig of met DHCP worden geconfigureerd. IPv4 had verschillende overlays om de internetgroei aan te kunnen, waarvoor meer onderhoudsinspanningen nodig zijn.IPv6 ondersteunt autoconfiguratiemogelijkheden.
Beste eigenschapWijdverbreid gebruik van NAT-apparaten (Network Address Translation) die een enkel NAT-adres mogelijk maken, kan duizenden niet-routeerbare adressen maskeren, waardoor end-to-end integriteit haalbaar wordt.Het maakt directe adressering mogelijk vanwege de enorme adresruimte.
AdresmaskerGebruik voor het aangewezen netwerk vanaf het hostgedeelte.Niet gebruikt.
SNMPSNMP is een protocol dat wordt gebruikt voor systeembeheer.SNMP ondersteunt geen IPv6.
Mobiliteit en interoperabiliteitRelatief beperkte netwerktopologieën waarnaar de mobiliteit en interoperabiliteitsmogelijkheden worden beperkt.IPv6 biedt interoperabiliteit en mobiliteitsmogelijkheden die zijn ingebouwd in netwerkapparaten.
VeiligheidBeveiliging is afhankelijk van applicaties - IPv4 is niet ontworpen met beveiliging in gedachten.IPSec (Internet Protocol Security) is ingebouwd in het IPv6-protocol, bruikbaar met een goede sleutelinfrastructuur.
Pakketgrootte:Pakketgrootte 576 bytes vereist, fragmentatie optioneel1208 bytes vereist zonder fragmentatie
PakketfragmentatieToestaan ​​van routers en verzendende hostAlleen hosts verzenden
PakketkoptekstIdentificeert de pakketstroom niet voor QoS-verwerking, inclusief controlesomopties.Pakketkop bevat het veld Stroomlabel dat de pakketstroom specificeert voor QoS-verwerking
DNS-recordsAdres (A) records, kaarten hostnamenAdres (AAAA) records, kaarten hostnamen
AdresconfiguratieHandmatig of via DHCPAutomatische adresconfiguratie zonder status met behulp van Internet Control Message Protocol versie 6 (ICMPv6) of DHCPv6
IP naar MAC-resolutieARP uitzendenMulticast Burenverzoek
Lokaal subnet GroepsbeheerInternet Groepsbeheer Protocol GMP)Multicast Listener Discovery (MLD)
Optionele veldenHeeft optionele veldenHeeft geen optionele velden. Maar Extensie-headers zijn beschikbaar.
IPSecInternet Protocol Security (IPSec) met betrekking tot netwerkbeveiliging is optioneelInternet Protocol Security (IPSec) Betreffende netwerkbeveiliging is verplicht
Dynamische hostconfiguratie ServerKlanten kunnen DHCS (Dynamic Host Configuration Server) benaderen wanneer ze verbinding willen maken met een netwerk.Een Klant hoeft een dergelijke server niet te benaderen omdat deze een permanent adres krijgt.
In kaart brengenGebruikt ARP (Address Resolution Protocol) om naar MAC-adres te verwijzenGebruikt NDP (Neighbour Discovery Protocol) om naar MAC-adres te verwijzen
Combineerbaarheid met mobiele apparatenIPv4-adres gebruikt de punt-decimale notatie. Daarom is het niet geschikt voor mobiele netwerken.Het IPv6-adres wordt weergegeven in hexadecimale, door dubbele punten gescheiden notatie. IPv6 is beter geschikt voor mobiele netwerken.

IPv4 en IPv6 kunnen niet met elkaar communiceren, maar kunnen samen op hetzelfde netwerk bestaan. Dit staat bekend als Dubbele stapel.