OLTP versus OLAP: verschil tussen OLTP en OLAP

Wat is OLAP?

Online analytische verwerking, een categorie softwaretools die analyse van gegevens voor zakelijke beslissingen bieden. Met OLAP-systemen kunnen gebruikers database-informatie van meerdere databasesystemen tegelijk analyseren.

Het primaire doel is gegevensanalyse en niet gegevensverwerking .

Wat is OLTP?

Online transactieverwerking, kortweg OLTP genoemd, ondersteunt transactiegerichte toepassingen in een drielaagse architectuur. OLTP beheert de dagelijkse transacties van een organisatie.

Het primaire doel is gegevensverwerking en niet gegevensanalyse

Voorbeeld van OLAP

Elk Datawarehouse-systeem is een OLAP-systeem. Het gebruik van OLAP is als volgt:

 • Een bedrijf kan de verkoop van mobiele telefoons in september vergelijken met de verkoop in oktober en die resultaten vervolgens vergelijken met een andere locatie die in een aparte database is opgeslagen.
 • Amazon analyseert aankopen door zijn klanten om een ​​gepersonaliseerde startpagina te maken met producten die waarschijnlijk interessant zijn voor hun klant.

Voorbeeld van OLTP-systeem

Een voorbeeld van een OLTP-systeem is het ATM-centrum. Stel dat een stel een gezamenlijke rekening heeft bij een bank. Op een dag bereiken beiden tegelijkertijd verschillende ATM-centra op precies hetzelfde moment en willen ze het totale bedrag dat op hun bankrekening staat opnemen.

De persoon die het authenticatieproces als eerste voltooit, kan echter geld krijgen. In dit geval zorgt het OLTP-systeem ervoor dat het opgenomen bedrag nooit meer zal zijn dan het bedrag dat op de bank aanwezig is. De sleutel om hier op te merken is dat OLTP-systemen zijn geoptimaliseerd voor: transactionele superioriteit in plaats van data-analyse.

Andere voorbeelden van OLTP-toepassingen zijn:

 • Online bankieren
 • Online vliegtickets boeken
 • Een sms-bericht verzenden
 • Orderinvoer
 • Voeg een boek toe aan winkelwagen

BELANGRIJK VERSCHIL tussen OLTP en OLAP:

 • Online Analytical Processing (OLAP) is een categorie softwaretools die gegevens analyseren die zijn opgeslagen in een database, terwijl online transactieverwerking (OLTP) transactiegerichte toepassingen ondersteunt in een drielaagse architectuur.
 • OLAP creëert een enkel platform voor alle soorten bedrijfsanalysebehoeften, waaronder planning, budgettering, prognoses en analyse, terwijl OLTP nuttig is voor het beheren van dagelijkse transacties van een organisatie.
 • OLAP wordt gekenmerkt door een grote hoeveelheid gegevens, terwijl OLTP wordt gekenmerkt door grote aantallen korte online transacties.
 • In OLAP wordt datawarehouse op unieke wijze gecreëerd, zodat het verschillende gegevensbronnen kan integreren voor het bouwen van een geconsolideerde database, terwijl OLTP traditionele DBMS gebruikt.

Voordelen van het gebruik van OLAP-services

 • OLAP creëert een enkel platform voor alle soorten zakelijke analytische behoeften, waaronder planning, budgettering, prognoses en analyse.
 • Het belangrijkste voordeel van OLAP is de consistentie van informatie en berekeningen.
 • Pas eenvoudig beveiligingsbeperkingen toe op gebruikers en objecten om te voldoen aan regelgeving en om gevoelige gegevens te beschermen.

Voordelen van de OLTP-methode:

 • Het beheert dagelijkse transacties van een organisatie.
 • OLTP verbreedt het klantenbestand van een organisatie door individuele processen te vereenvoudigen.

Nadelen van OLAP-service

 • Implementatie en onderhoud zijn afhankelijk van IT-professionals omdat de traditionele OLAP-tools een gecompliceerde modelleringsprocedure vereisen.
 • OLAP-tools hebben samenwerking nodig tussen mensen van verschillende afdelingen om effectief te zijn, wat misschien altijd niet mogelijk is.

Nadelen van de OLTP-methode

 • Als het OLTP-systeem wordt geconfronteerd met hardwarestoringen, worden online transacties ernstig beïnvloed.
 • Met OLTP-systemen kunnen meerdere gebruikers dezelfde gegevens tegelijkertijd openen en wijzigen, wat vaak tot een ongekende situatie heeft geleid.

Verschil tussen OLTP en OLAP

Hieronder ziet u het verschil tussen OLAP en OLTP in Data Warehouse:

OLTP versus OLAPParameters:OLTPOLAP
Proces Het is een online transactiesysteem. Het beheert de wijziging van de database.OLAP is een online analyse- en gegevensophaalproces.
kenmerk Het wordt gekenmerkt door grote aantallen korte online transacties.Het wordt gekenmerkt door een grote hoeveelheid gegevens.
Functionaliteit OLTP is een online database-modificatiesysteem.OLAP is een online beheersysteem voor databasequery's.
Methode OLTP gebruikt traditionele DBMS.OLAP maakt gebruik van het datawarehouse.
Vraag Informatie invoegen, bijwerken en verwijderen uit de database.Selecteer meestal bewerkingen
Tafel Tabellen in de OLTP-database zijn genormaliseerd.Tabellen in de OLAP-database zijn niet genormaliseerd.
Bron OLTP en zijn transacties zijn de bronnen van gegevens.Verschillende OLTP-databases worden de gegevensbron voor OLAP.
Data-integriteit De OLTP-database moet de gegevensintegriteitsbeperking handhaven.OLAP-database wordt niet vaak gewijzigd. Daarom is gegevensintegriteit geen probleem.
Reactietijd De reactietijd is in milliseconden.Reactietijd in seconden tot minuten.
Data kwaliteit De gegevens in de OLTP-database zijn altijd gedetailleerd en overzichtelijk.De gegevens in het OLAP-proces zijn mogelijk niet georganiseerd.
Bruikbaarheid Het helpt bij het controleren en uitvoeren van fundamentele zakelijke taken.Het helpt bij het plannen, oplossen van problemen en ondersteuning bij het nemen van beslissingen.
Operatie Sta lees-/schrijfbewerkingen toe.Alleen lezen en zelden schrijven.
Publiek Het is een marktgericht proces.Het is een klantgericht proces.
Zoektype Query's in dit proces zijn gestandaardiseerd en eenvoudig.Complexe zoekopdrachten met aggregaties.
Back-up Volledige back-up van de gegevens gecombineerd met incrementele back-ups.OLAP heeft slechts af en toe een back-up nodig. Back-up is niet belangrijk in vergelijking met OLTP
Ontwerp DB-ontwerp is toepassingsgericht. Voorbeeld: wijzigingen in het ontwerp van de database met de industrie zoals de detailhandel, luchtvaartmaatschappij, bankwezen, enz.DB-ontwerp is vakgericht. Voorbeeld: Wijzigingen in het database-ontwerp met onderwerpen als verkoop, marketing, inkoop, enz.
Gebruikerstype Het wordt gebruikt door gegevenskritische gebruikers zoals klerk, DBA- en databaseprofessionals.Gebruikt door gebruikers van gegevenskennis, zoals werknemers, managers en CEO's.
Doel Ontworpen voor realtime bedrijfsactiviteiten.Ontworpen voor analyse van zakelijke maatregelen per categorie en attributen.
Prestatiestatistiek Transactiedoorvoer is de prestatiestatistiekQuerydoorvoer is de prestatiestatistiek.
aantal gebruikers Dit soort databasegebruikers staan ​​duizenden gebruikers toe.Dit soort Database staat slechts honderden gebruikers toe.
productiviteit Het helpt om de zelfbediening en productiviteit van de gebruiker te vergrotenHelp de productiviteit van de bedrijfsanalisten te verhogen.
Uitdaging Datawarehouses zijn van oudsher een ontwikkelingsproject dat duur kan blijken te zijn om te bouwen.Een OLAP-kubus is geen open SQL-serverdatawarehouse. Daarom is technische kennis en ervaring essentieel om de OLAP-server te beheren.
Proces Het biedt snel resultaat voor dagelijks gebruikte gegevens.Het zorgt ervoor dat de respons op de vraag consistent sneller is.
kenmerk Het is gemakkelijk te maken en te onderhouden.Hiermee kan de gebruiker een weergave maken met behulp van een spreadsheet.
Stijl OLTP is ontworpen voor een snelle responstijd, lage gegevensredundantie en is genormaliseerd.Een datawarehouse is uniek gemaakt, zodat het verschillende gegevensbronnen kan integreren voor het bouwen van een geconsolideerde database