Verschil tussen abstractie en inkapseling

Definitie van abstractie

Abstractie is een OOP-concept dat zich alleen richt op relevante gegevens van een object. Het verbergt de achtergronddetails en benadrukt de essentiële datapunten om de complexiteit te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Het bewaart over het algemeen alleen informatie die het meest relevant is voor dat specifieke proces. De abstractiemethode richt zich vooral op het idee in plaats van op het daadwerkelijke functioneren.

In deze tutorial leer je:

Definitie van inkapseling

Inkapseling is een methode om een ​​complex systeem gemakkelijker hanteerbaar te maken voor eindgebruikers. De gebruiker hoeft zich geen zorgen te maken over interne details en complexiteit van het systeem. Inkapseling is een proces waarbij de gegevens en de code, die op de gegevens werken, in een enkele entiteit worden verpakt. Je kunt het aannemen als een beschermende wrapper die willekeurige toegang tot code die buiten die wrapper is gedefinieerd, stopt.

Abstractie versus inkapselingBELANGRIJK VERSCHIL:

 • Abstractie toont alleen nuttige gegevens door de meest noodzakelijke details te verstrekken, terwijl Encapsulation code en gegevens omhult voor noodzakelijke informatie.
 • Abstractie is vooral gericht op wat moet worden gedaan, terwijl Encapsulation is gericht op hoe het moet worden gedaan.
 • Abstractie verbergt complexiteit door u een meer abstract beeld te geven, terwijl Encapsulation de interne werking verbergt, zodat u deze later kunt wijzigen.
 • Abstractie helpt je om het programma in veel onafhankelijke delen te verdelen, terwijl Encapsulation gemakkelijk kan worden gewijzigd met nieuwe vereisten.
 • Abstractie lost het probleem op ontwerpniveau op, terwijl Encapsulation het probleem op implementatieniveau oplost.
 • Abstractie verbergt de irrelevante details in de code, terwijl Encapsulation ontwikkelaars helpt om de hele code gemakkelijk te organiseren.

Waarom heb je abstractie nodig?

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom abstractie nodig is voor objectgeoriënteerd programmeren:

 • Helpt u de weergave van de domeinmodellen te vereenvoudigen.
 • Abstractie verbergt de irrelevante details in de code.
 • Abstractie helpt u om het programma in vele onafhankelijke concepten te verdelen.
 • Biedt de grootste flexibiliteit bij het gebruik van ADT-objecten (Abstract Data Type) in verschillende situaties

Waarom heb je inkapseling nodig?

De belangrijkste voordelen van inkapseling zijn:

 • Het verbetert de onderhoudbaarheid van een applicatie.
 • Biedt de gebruiker flexibiliteit om het systeem heel gemakkelijk te gebruiken
 • Helpt de ontwikkelaars om de code beter te organiseren
 • Maakt het algehele coderingsproces eenvoudiger, omdat u zich alleen bezighoudt met wat een andere klas doet, niet hoe deze het doet
 • Deze methode helpt de ontwikkelaars om meer 'objectief' en resultaatgericht te zijn.
 • Encapsulated Code is vrij flexibel en gemakkelijk aan te passen aan nieuwe vereisten.
 • Inkapseling maakt het testen van eenheden eenvoudig.
 • Hiermee kunt u het koppelen van modules verminderen en de cohesie binnen een module vergroten, omdat alle onderdelen van één ding op één plaats zijn ingekapseld.
 • Encapsulation helpt u een deel van de code te wijzigen zonder andere delen van de code te beïnvloeden.
 • Verbetert de leesbaarheid van de code van de applicatie
 • Verbeterde beveiliging en maakt het onderhoud van de applicatie eenvoudiger
 • De inkapselingsinterface zorgt alleen voor goed gedefinieerde interactie.

Voorbeeld van abstractie

Stel, u wilt een bankapplicatie maken en u wordt gevraagd om alle informatie over uw klant te verzamelen. De kans is groot dat u met de volgende informatie over de klant op de proppen komt.

Maar niet alle bovenstaande informatie is vereist om een ​​bankapplicatie te maken.

U hoeft dus alleen de nuttige informatie voor uw banktoepassing uit die pool te selecteren. Gegevens zoals naam, adres, belastinggegevens, enz. zijn zinvol voor een banktoepassing.

Omdat we de klantinformatie uit een grotere pool hebben opgehaald/verwijderd/geselecteerd, wordt het proces abstractie genoemd.

Eenmaal geëxtraheerde dezelfde informatie kan echter voor een breed scala aan toepassingen worden gebruikt. U kunt bijvoorbeeld dezelfde gegevens gebruiken voor een ziekenhuisaanvraag, een sollicitatie op een jobportaal, een overheidsdatabase, enz. met weinig of geen wijziging. Daarom worden het uw Master Data. Dit is een voordeel van Abstractie.

Voorbeeld van inkapseling

Laten we een voorbeeld nemen van een mobiel apparaat. Met behulp van mobiele apparaten kunt u verschillende functies uitvoeren, zoals het maken van een foto, het verzenden van een bericht, het opnemen van video/audio, toegang tot internet en nog veel meer.

Bovenstaande features zijn functionaliteiten van de meeste smartphones. U hoeft echter niet de interne werkingsdetails van deze functies te begrijpen voordat u dit programma gebruikt. U hoeft bijvoorbeeld niet te weten hoe uw camera gammacorrectie berekent of een menselijk gezicht in een afbeelding identificeert. U hoeft alleen de software-interface te leren. Dit is inkapseling.

Abstractie versus inkapseling

Parameter Abstractie inkapseling
Gebruik voorAbstractie lost het probleem en de problemen op die zich voordoen in de ontwerpfase.Inkapseling lost het probleem en probleem op dat zich in de implementatiefase voordoet.
FocusMet abstractie kunt u zich concentreren op wat het object doet in plaats van hoe het het doetEncapsulation stelt u in staat om de code en gegevens in een enkele eenheid te verbergen om de gegevens van de buitenwereld te beveiligen.
ImplementatieU kunt abstractie gebruiken met Interface en Abstract Class.U kunt inkapseling implementeren met behulp van Access Modifiers (Public, Protected & Private.)
FocussenFocus vooral op wat er moet gebeuren.Focus vooral op hoe het moet.
SollicitatieTijdens ontwerpniveau.Tijdens het Uitvoeringsniveau.