10+ BESTE hulpprogramma's voor netwerkdiagnose en probleemoplossing

Network Diagnostics Tools zijn softwaretoepassingen en hulpprogramma's waarmee u netwerkproblemen en hun waarschijnlijke oorzaken kunt identificeren. Het helpt u om meerdere netwerkbewerkingen uit te voeren, zoals monitoring van netwerkprestaties, serverbewaking, switchbewaking, enz.

Deze softwaretools geven u details over het netwerk, zoals latentiewaarden en de hostnaam van het apparaat. Veel van dergelijke toepassingen kunnen ook helpen bij het identificeren van routeringsproblemen wanneer u meer dan één wifi-netwerkverbinding hebt.

Hieronder volgt een zorgvuldig uitgekozen lijst van Top Network Diagnostics Tools, met hun websitelinks. De lijst bevat zowel open source (gratis) als commerciële (betaalde) software.

Beste diagnostische en prestatietools: topkeuzes!

Naam Ondersteunde platforms Koppeling
Zonnewind Windows, macOS, Linux Kom meer te weten
Paessler Windows, macOS, Linux Kom meer te weten
Datedgq Windows, macOS, Linux Kom meer te weten

1) zonnewinden

Zonnewind is een tool die snel draadloze netwerkstoringen, prestatie- en beschikbaarheidsproblemen op afstand analyseert en oplost. Deze applicatie biedt u realtime waarschuwingen die u helpen de uitvaltijd van het netwerk te verminderen.

Het helpt u om de oorzaak van het probleem te vinden en te bepalen of het in de toepassing of het netwerk zit. SolarWinds is een van de beste software voor bewaking op afstand om netwerkanalyses uit te voeren en kritieke paden te evalueren.


2) Paessler

Paessler is diagnostische software die netwerksegmenten kan scannen door gedefinieerde IP-bereiken te pingen. Deze tool bewaakt de IT-infrastructuur met behulp van technologieën zoals SNMP, WMI, Sniffing, REST API's, SQL en andere. Deze netwerktesttool kan netwerksegmenten scannen door gedefinieerde IP-bereiken te pingen.

Het kan u helpen om webpagina's met up-to-date monitoringgegevens in het gewenste formaat te maken. Deze tool voor netwerktests waarschuwt u wanneer het waarschuwingen of ongebruikelijke statistieken in uw netwerkinfrastructuur ziet. Het biedt een webinterface die geschikt is voor realtime netwerkproblemen oplossen.


4) Datadogq

Datadoghq is een tool die end-to-end zichtbaarheid in het wifi-netwerk kan monitoren. Hiermee kunt u uw netwerkarchitectuur bewaken naast de toepassing, DNS-prestaties en infrastructuur voor snellere probleemoplossing. Deze applicatie geeft je inzicht in de prestaties van bare-metal apparaten zoals firewalls, switches en routers.

Hiermee kunt u de communicatie tussen services, cloudregio's en resources bekijken. Deze tool voor het oplossen van netwerkproblemen kan ook WiFi-netwerkstatistieken volgen, zoals latentie en TCP-retransmissies. Het kan de DNS-serverstatus beoordelen met verzoekvolume, foutcodestatistieken en reactietijd.

Download link: https://www.datadoghq.com/product/network-monitoring/


5) Dynatrace

Dynatrace is een tool waarmee u probleemloos de prestaties van het WiFi-netwerk kunt controleren. Deze applicatie zorgt ervoor dat u procescommunicatie van hoge kwaliteit over het netwerk krijgt. Het kan uw wifi-netwerkverkeer op de host en het proces analyseren.

Dynatrace biedt u een duidelijk beeld van statistieken voor de gezondheid van CPU, schijf, geheugen en WiFi-netwerk. Het kan worden gebruikt om te zien hoe uw componenten met elkaar omgaan.

Download link: https://www.dynatrace.com/platform/network-monitoring/


6) Wireshark

Wireshark is een tool die het WiFi-netwerkprotocol met minimale inspanning analyseert. Het heeft een uitgebreide functieset waarmee u problemen met netwerkprestaties live kunt vinden en offline analyses kunt uitvoeren. Deze applicatie kan bestanden vastleggen die zijn gecomprimeerd met gzip.

Wireshark kan worden gebruikt om live gegevens te lezen van Ethernet, Bluetooth, USB, enz. De uitvoer van deze tool voor het oplossen van problemen met WiFi-netwerken kan worden geëxporteerd naar CSV-, platte tekst- of XML-indelingen. Deze netwerktesttool kan worden uitgevoerd op Windows, macOS, Solaris, Linux en vele andere besturingssystemen.

Download link: https://www.wireshark.org/


7) Volgendedenk

Nexthink is een script dat u helpt informatie te verkrijgen over de huidige netwerkconfiguratie en verbinding. Hiermee kunt u verbindingstests uitvoeren met behulp van het ICMP-protocol (Internet Control Message Protocol).

Het kan de DNS-cache wissen en helpt u bij het oplossen van mogelijke problemen met de netwerkinfrastructuur. Deze applicatie kan de Nexthink-service herstarten op een apparaat dat onlangs is verbonden met VPN om up-to-date informatie te krijgen.

Download link: https://www.nexthink.com/library/network-management/


8) PerfSONAR

PerfSONAR is een toolkit voor netwerkmeting die is ontworpen om federatieve dekking van paden te bieden en end-to-end gebruiksverwachtingen vast te stellen. U kunt problemen identificeren en isoleren wanneer ze zich voordoen, waardoor u de rol van ondersteunende netwerkgebruikers kunt vervullen.

Het biedt een interface die u helpt bij het plannen van metingen van het netwerk en het opslaan van gegevens in uniforme formaten. Deze applicatie biedt schaalbare methoden om gegevens op te halen en visualisaties te genereren.

Het helpt u netwerkproblemen te identificeren en te isoleren om de rol van ondersteunend ingenieur gemakkelijker te maken. Deze netwerktestsoftware bevat een reeks tools die kunnen worden gebruikt om netwerkanalyse uit te voeren en pakketverlies en vertraging te meten.

Download link: https://www.perfsonar.net/


9) Ping

Ping is een hulpprogramma voor het Windows-besturingssysteem waarmee u de latentie, de retourtijd en het verlies van netwerkpakketten kunt bepalen. Het biedt u een netwerkprobleem dat moet worden aangepakt.

Deze opdracht kan ook worden gebruikt om de snelheid van de netwerkverbinding te controleren. Ping is het basishulpprogramma wanneer u begint met het oplossen van problemen.


10) Traceerroute

Traceroute is een opdracht voor het oplossen van netwerkproblemen waarmee u meer te weten kunt komen over netwerkapparaten tussen het ene punt naar het andere. Het geeft u extra gegevens zoals latentiewaarden en de hostnaam van de gadgets. Deze tool voor het oplossen van netwerkproblemen kan ook helpen bij het identificeren van routeringsproblemen wanneer u meer dan één netwerkverbinding hebt.

Met de opdracht Traceroute-netwerkprobleemoplossing kunt u de route bekijken en de vertraging van netwerkpakketten meten. Het geeft u de details van hops tussen zowel het bron- als het doelapparaat.


11) Ipconfig

Ipconfig (Internet Protocol Configuration) is een hulpprogramma dat IPv4- en IPv6-adressen, standaardgateways en subnetten voor alle gateways op een computer kan rapporteren.

Deze functionaliteit kan ook worden gebruikt om IP-adressen te beheren die zijn toegewezen aan pc's die momenteel actief zijn. U kunt opdrachten schrijven zonder aanvullende parameters om uw huidige internetprotocoladres te identificeren.


12) Nslookup

Nslookup is een goed hulpprogramma voor het lokaliseren van het IP-adres dat is gekoppeld aan een domeinnaam en om te controleren of de DNS-resolutie werkt voor een host.

Wanneer u www.google.com in de browser invoert, vraagt ​​uw computer de DNS-server om het IP-adres te vinden dat aan die hostnaam is gekoppeld, zoals weergegeven in de volgende afbeelding.

Nslookup helpt u deze zoekopdrachten en andere Domain Name System-servers te vinden volgens uw wensen. Deze netwerktesttool helpt u bij het testen van de DNS-server voor de client of uw eigen ISP (Internet Service Provider).


13) Netstat

Netstat is een hulpprogramma dat handig is op hosts of servers die hun eigen firewalls gebruiken, zoals Apache- of SQL-servers. Deze opdracht voor het oplossen van netwerkproblemen is erg handig om de mensen te kennen die zijn verbonden met uw hosts met een poortnummer.

Het toont het totale aantal actieve verbindingen op uw pc en levert basisstatistieken over alle netwerkactiviteiten.

FAQ:

❓ Wat zijn netwerkdiagnosetools?

Hulpprogramma's voor netwerkdiagnose zijn softwaretoepassingen en hulpprogramma's waarmee u problemen met netwerkprestaties en hun waarschijnlijke oorzaken kunt identificeren. Het helpt u om meerdere netwerkbewerkingen uit te voeren, zoals monitoring van netwerkprestaties, serverbewaking, switchbewaking, enz.

Deze softwaretools geven u details over het netwerk, zoals latentiewaarden en de hostnaam van het apparaat. Veel van dergelijke toepassingen kunnen ook helpen bij het identificeren van routeringsproblemen wanneer u meer dan één netwerkverbinding hebt.

⚡ Waarom zijn hulpprogramma's voor probleemoplossing belangrijk?

Als je internet wordt verbroken, kun je de ISP bellen of naar de plek gaan waar je een goede wifi-verbinding krijgt. Het scenario is echter anders wanneer dit gebeurt met een grote zakelijke netwerkverbinding.

Het enige dat u hier kunt doen, is wachten tot internet of cloudservice weer op het goede spoor komt. Op dit moment helpen hulpprogramma's voor netwerkprobleemoplossing u om de mogelijke oorzaak van de netwerkstoring te identificeren en om de netwerkproblemen op te lossen. Daarom is het goed om kennis te hebben van dergelijke netwerkdiagnosetools die worden gebruikt door technici en netwerkbeheerders.

🌟 Wat zijn de kenmerken van Network Diagnostic Software?

Dit zijn de kenmerken van Network Diagnostic Software:

 • Deze applicaties helpen gebruikers om de oorzaak van het netwerkprobleem te vinden en te bepalen of het in de applicatie, het netwerk of de wifi-verbinding zit.
 • Het kan grote zakelijke draadloze netwerksegmenten scannen door gedefinieerde IP-bereiken te pingen.
 • Network Diagnostic Software biedt gebruikers inzicht in de prestaties van bare metal-apparaten zoals firewalls, switches en routers.
 • Deze softwaretools worden veel gebruikt door netwerkprestatietesters om te zien hoe netwerkcomponenten binnen de infrastructuur met elkaar omgaan.
 • Hiermee kunnen gebruikers verbindingstests uitvoeren met behulp van het ICMP-protocol (Internet Control Message Protocol).
 • Netwerkdiagnosesoftware kan de DNS-cache wissen en helpt u bij het oplossen van mogelijke netwerkproblemen.
 • Gebruikers kunnen problemen met netwerkprestaties gemakkelijk identificeren en oplossen.
 • Hiermee kan de netwerkprestatietester de snelheid en bandbreedte van de internetverbinding controleren.
 • Het helpt bij het identificeren van routeringsproblemen wanneer gebruikers meer dan één Wi-Fi-netwerkverbinding hebben.

❗ Wat is netwerklatentie?

Netwerklatentie is de tijd die nodig is voor gegevens of een verzoek om van de bron naar de bestemming te gaan. Het wordt gemeten in milliseconden. Hoe dichter de latentie bij nul ligt, hoe beter deze de prestaties van uw website weerspiegelt.

Enkele veelvoorkomende waarschuwingen voor hoge latentie zijn:

 • Het verzenden van uw gegevens duurt lang. Bijvoorbeeld een e-mail met een grote bijlage.
 • Servers of webgebaseerde applicaties zijn traag.
 • Websites laden niet.

🏅 Wanneer mag u Network Monitoring Software niet gebruiken?

U moet geen Network Monitoring-tools gebruiken bij het diagnosticeren van kleine en eenvoudige netwerken, aangezien deze tools veel tijd kosten om zelfs de prestaties van kleine IT-infrastructuur te analyseren en het eindrapport te genereren.

💥 Wat zijn de belangrijkste opdrachten om problemen met een netwerk op te lossen?

Dit zijn de belangrijkste opdrachten voor het oplossen van problemen met het netwerk:

 • Ping
 • Ipconfig
 • Nslookup
 • Netstat
 • Traceroute

🚀 Hoe werkt een netwerkdiagnosetool?

Netwerkdiagnosetools scannen en doorzoeken alle beschikbare netwerkpaden, interfaces en poorten om netwerkproblemen te vinden. Deze softwaretools bieden ook inzicht in de beschikbaarheid van basisnetwerken en prestatiestatistieken om netwerkproblemen op te lossen.

👉 Hoe kunt u beginnen met Network Analytics?

Om te beginnen met netwerkanalyse, moet u de volgende aspecten kennen:

 • De gegevensbronnen (IoT, web-apps en andere) die moeten worden geanalyseerd.
 • Ontdek de veelvoorkomende problemen in het netwerk.
 • Controleer de verwachte wijzigingen en creëerde nieuwe problemen.
 • Vind de tools die al in gebruik zijn en aspecten van data-analyse die deze applicaties niet aankunnen.
 • Weet of leveranciers nieuwe mogelijkheden hebben toegevoegd aan de software die u gebruikt, bijvoorbeeld machine learning en AI.

💻 Hoe selecteer ik netwerkdiagnosesoftware?

Houd rekening met de volgende factoren voordat u een netwerkdiagnosetool kiest:

 • Software voor het oplossen van netwerkproblemen moet realtime prestatiebewaking en visualisatie kunnen bieden.
 • De kosten die gemoeid zijn met het trainen van medewerkers over de tool
 • Software voor het oplossen van netwerkproblemen moet kunnen worden aangepast aan de specifieke rollen van elke gebruiker
 • Overweeg de netwerkbeveiligingsopties die door de software worden geboden
 • U moet controleren of de productprijs overeenkomt met uw budget of niet
 • Productkenmerken voldoen aan uw eisen of niet
 • Software voor het testen van netwerkprestaties moet integratie met andere softwaretools bieden
 • U moet een tool selecteren die voldoet aan de vereisten van zowel kleine als grote IT-infrastructuren

❓ Wat zijn de zes stappen van het probleemoplossingsproces?

Dit zijn de zes stappen van het probleemoplossingsproces:

Stap 1) Identificeer het probleem

Stap 2) Raad de mogelijke oorzaak van het probleem

Stap 3) Verken het systeem om uw idee te controleren

Stap 4) Zoek de fout, maak een plan en implementeer een oplossing

Stap 5) Controleer de oplossing die werkte en wijzig de procedures om te voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet

Stap 6) Documenteer het probleem, de oplossing en aanbevelingen voor procedurele wijzigingen

👉 Hoe weet u of het toegangspunt werkt?

Er zijn veel online tools die u helpen uw toegangspunt te testen. Een van de beste online applicaties is de Snelheidstest die is ontwikkeld door Google. U hoeft alleen maar een website te openen en op de knop 'CHECK NOW' te klikken om de snelheid van uw breedbandverbinding te controleren.

❗ Wat veroorzaakt intermitterende netwerkverbindingsproblemen?

De netwerkrouters veroorzaken verhoogde latentie en drop-pakketten. Het kan prestatieproblemen en intermitterende storingen veroorzaken. Deze situatie kan er ook voor zorgen dat verkeer een onnodig lang pad passeert en daardoor de netwerklatentie verhoogt.

⚡ Wat zijn de meest voorkomende problemen die van invloed zijn op de netwerkprestaties en betrouwbaarheid?

Dit zijn de meest voorkomende problemen die van invloed zijn op de netwerkprestaties:

 • Storingen netwerkapparaat
 • Problemen met de stroombron
 • Defecte kabelconnectoren
 • Systeem overbelasting
 • Beveiligingssoftware
 • QoS (Quality of Service) prioritering
 • Netwerkkabel fouten
 • Incompatibele netwerkinstellingen op het apparaat
 • Problemen oplossen
 • Indringer- of hackeractiviteit
 • Optreden van malware